100357_af86a774

Deze oefening van 20 minuten maakt u meer bewust waar het u om gaat in dit leven. Ook maakt deze oefening duidelijk dat u niet tot morgen moet wachten om gedrag te vertonen dat u werkelijk belangrijk vindt. Deze oefening kunt u het beste doen in een rustige omgeving.

 

 

 

  • Sluit uw ogen en richt u gedurende een paar minuten op het hier en nu. Word  bewust van uw ademhaling, dat wat u hoort, voelt of ruikt. En als u daarbij merkt dat er een gedachte opkomt, constateer dan dat deze gedachte er is en laat hem vervolgens los.
  • Zeg daarna hardop tegen uzelf (of vraag iemand om dat te doen): ‘er is geen garantie dat ik volgende week nog leef, laat staan over een paar jaar’. Laat deze zin een paar minuten tot u doordringen. Herhaal hem eventueel nog eens.
  • Neem dan uw partner, kinderen of een dierbare vriend(in) in gedachten en zeg tegen uzelf: ‘er is een kans dat mijn partner, kinderen of dierbare vriend(in) volgende week dood is, en de kans is zelfs groter dat hij/zij over een paar jaar dood is’. Concentreer u gedurende enkele minuten op deze waarheid.
  • Stel u dan gedurende enkele minuten hetzelfde voor bij een vage collega, een buurman, het meisje bij de kassa of iemand met wie u moeite of zelfs ruzie hebt. Ook deze persoon kan volgende week dood zijn, of over een paar jaar.
  • Tot slot vraag ik u om gedurende een aantal minuten te realiseren dat elk moment van de dag ergens op deze wereld iemand dood gaat: nu, straks, morgen, volgende week, volgend jaar, etc. En terwijl u zich bewust bent van de vergankelijkheid vraag ik u na te denken wat u wilt nalaten op deze wereld. Waar is het u om te doen, waar staat u voor, hoe wilt u herinnerd worden?
  • Spreek hardop uit waar het u in dit leven om gaat. Bespreek het met uw partner, een dierbare vriend of degene die u begeleidt.