Gemeente Woerden

Opdracht: Van Eiland naar Wijland

Opdracht

Het cluster financieel beleid bestaat uit 6 personen, die ieder hun eigen specialisme hebben. Ik merkte binnen het team dat men erg in zijn eigen wereld bezig was, gefocust op zijn eigen specifieke werkzaamheden. De onderlinge interactie, zoals hoe gaat het bij jou en hoe loopt het bij jou, hoe kunnen we elkaar helpen, werd steeds minder. Het werden eilandjes. Maar die eilandjes zijn wel verantwoordelijk om straks een hele begroting samen te stellen. Het is dus van belang dat deze eilandjes meer één geheel worden. Daarvoor heb ik Drielink Coaching ingeschakeld en Dinga de opdracht meegegeven om meer samenhang in het team te krijgen en open het gesprek met elkaar aan te gaan.

Aanpak

Tijdens het programma Van Eiland naar Wijland werden we aan de hand van opdrachten, visualiseren, teksten, liedjes en beelden via de mail en sms gestimuleerd om een beeld te vormen van ieders eigen eiland. Waar jij voor staat, wat voor mensen er zijn, wat zijn de waarden en normen op jouw eiland zijn, waar je blij van wordt, waar je niet blij van wordt, hoe mensen samenwerken, wat de bedreigingen zijn, wat de kansen zijn. Dat was erg grappig en bij vlagen ook inspirerend.

Er was in het begin ook wel wat weerstand tegen dit programma. Er zat een aantal mindfullness-achtige oefeningen in, waar zeker in het begin nogal eens de wenkbrauwen bij gefronst werden. Maar tot mijn grote plezier is iedereen wel meegegaan in het hele avontuur en heeft men het achteraf ook uitermate leuk gevonden. Zeker toen bij de afsluitende sessie met Dinga de puzzel ineen viel. Iedereen mocht zijn eigen eiland presenteren en er werden gemeenschappelijke waarden en verwachtingen naar elkaar uitgesproken. Dat was bijzonder leuk om mee te maken.

De manier waarop Dinga ons begeleidde vond ik erg sterk. Ze bereidt de opdrachten goed voor, voelt de situatie perfect aan, luistert goed naar wat er gezegd wordt en stapt in op het moment dat er actie verwacht wordt. Ze legt de vinger op de zere plek, maar wel op zo’n manier dat iedereen zich open toont. Speels, maar resultaatgericht.

Resultaat

Ik kan dit programma van harte aanbevelen, vooral als werkzaamheden op een afdeling versnipperd zijn en mensen het gezamenlijke doel uit het oog dreigen te verliezen. Ons heeft het in elk geval het gewenste resultaat gebracht. Er is een hele positieve flow ontstaan en er wordt met aandacht gekeken naar het in stand houden van het team.

Ook mijn teamleden hebben het heel positief ervaren. De weerstand die er aanvankelijk tegen bepaalde oefeningen was, verdween gedurende het project als sneeuw voor de zon. Met name toen alles bij elkaar kwam en de onderlinge verbanden duidelijk werden. Een bekend TV-personage zei altijd: “I love it when a plan comes together.” Nou, dat slaat zeker op dit programma.

–   Mikal van Kuilenburg, teammanager financiën bij de Gemeente Woerden

Resultaten:

  • Weer een gezamenlijk doel
  • Hechter team
  • Meer positiviteit
  • meer onderlinge interactie

 

Heeft u een soortgelijke situatie?

Zit u met uw team in een soortgelijke situatie en wilt u daar ook iets aan doen?