Stress en burn-out

Hoe voorkom je een burn-out?

Je hebt last van stress, als er een conflict is trek je je terug en voel je je heel rot, of zwaarmoedig, piekert veel en heb je gebrek aan zelfvertrouwen. Je slaat door in perfectionisme en hebt daar last van, vindt het lastig om samen te werken, of zorgt graag voor een ander maar vergeet voor jezelf te zorgen, vindt het lastig om nee te zeggen als anderen iets vragen. Dit zijn zo een paar voorbeelden die tot burn-out kunnen leiden. En als er geen aandacht aan gegeven wordt, leidt dit werkelijk tot burn-out: je bent totaal opgebrand, lichamelijk én geestelijk op. Je voelt je uitgeput, moe en emotioneel gebroken. Waarschijnlijk ben je je ook gaan afzonderen om jezelf te beschermen. Maar ook voor de mensen om je heen, want je bent onhebbelijk en lichtgeraakt, vooral naar de mensen die dichtbij staan.

Voel je het aankomen? Onderneem meteen actie!
De meeste mensen met een burn-out realiseren zich dat ze het hadden voelen aankomen. Dat er momenten waren waarop ze heel bewust niet naar hun lichaam of gevoel luisterden, een moment waarop ze over alle signalen heen stapten. Een moment waarvan men achteraf zegt: “had ik maar…”

Is dit herkenbaar voor je? Zet dan de stap. Zonder aarzelen. Je kan er heel veel ellende mee voorkomen.

Beweging
De basis van een burn-out is een verstoorde energiebalans. De batterij wordt niet opgeladen, de aandacht is teveel bij één onderdeel gelegd. Je hebt te veel hooi op de vork genomen. Er is geen plezier meer in het werk waardoor het nóg meer energie gaat vreten. En alhoewel het lichaam herhaaldelijk duidelijk maakt dat dit niet lang goed kan gaan, ben je er blind en doof voor doorgegaan.

Je doet nu eigenlijk het andere uiterste: je beweegt helemaal niet meer en realiseert zich niet dat dat net zo goed een verstoorde energiebalans is: de balans is de andere kant uitgeslagen. Je zal in beweging moeten komen om aan een gezonde energiebalans te kunnen werken.

Bewustwording
Je moet erachter komen wat je ‘fatale combinatie’ is. Er is geen vast recept voor een burn-out, ieder heeft zo zijn of haar eigen mix van eigenschappen, gebeurtenissen en ingesleten patronen. Wij gaan samen uitzoeken wat jouw  ‘fatale combinatie’ is: de patronen, gedrag en gedachten. Met de PSYCH-K® methode kan dat heel snel en doeltreffend: geen lange verhalen maar gelijk aan de slag.

Maak een afspraak
Heb je het idee dat je tegen een burn-out aan zit, of dat dit aan de orde is? Neem dan contact op, Wij werken met ervaren en gecertificeerde coaches die in verschillende fases ingezet kunnen worden. Tijdens een vrijblijvend oriënterend gesprek kijken we dan welke coach het beste bij je past.

Wacht er niet mee en maak vandaag nog een afspraak. Je accepteert en respecteert jezelf hier mee en tegelijkertijd kies je voor positieve verandering, een mooie eerste stap!

Ben je klaar voor de eerste stap?