blue-up-arrows

 

Mijn eerste tip om communicatie in een team te helpen verbeteren? Herken de gifpijlen, die je als teamleden op elkaar afvuurt. Meestal onbewust, soms bewust. Als een team zich eenmaal bewust is van de gifpijlen, is er al een wereld gewonnen.

Wat zijn dan die gifpijlen?

  • Verwijten
  • Verdedigen
  • Minachten
  • Negeren

Deze manieren van communiceren hebben een enorme impact. Het is wetenschappelijk bewezen, dat gifpijlen letterlijk en figuurlijk ziek maken. Het antigif? Ga samen werken aan een fundament van oprechte waardering en respect. Dat uit zich in een compliment, een bedankje, een glimlach. Als er eenmaal een cultuur van waardering heerst, kun je de gifpijlen beter bestrijden.

Tip: Pak de gifpijlen aan!

Begin vandaag nog met het verbeteren van de werksfeer. Pak de gifpijlen aan door waardering voor elkaar uit te spreken. Dat begint met kleine dingen als ‘bedankt, dat je me koffie brengt’, ‘wat een mooie sjaal heb jij’, tot ‘wat fijn, dat je me hebt geholpen met dat rapport’. Kleine stappen met groot resultaat.

Tip: Snel verbetering?

Vind je het lastig om in jouw team de vinger op de gifpijlen te leggen? Wil je oefenen met antigif? Vraag Drielink Coaching om een vergadering bij te wonen en op een veilige manier de gifpijlen aan de orde te stellen. De werksfeer in jouw team zal direct verbeteren.

Tip: Doe de Quickscan

Communicatie is een van de veertien aspecten die het optimaal functioneren van een team beïnvloeden. Wil je weten wat die andere aspecten zijn en hoe jouw team functioneert? Vul de Quickscan in.