Het nemen van een besluit zonder conflicten, het lijkt zo makkelijk. We hakken snel de knoop door of doen “gewoon” een rondje  ‘meeste’ stemmen. Een besluit kan zo genomen zijn, toch?

Maar hoe beslis je als team echt mét elkaar, waarbij het besluit gedragen wordt en je echt commitment hebt? Dat blijkt in de dagelijkse praktijk nog niet zo eenvoudig. Nadat je iedereen om input hebt gevraagd en een besluit is genomen waarvan je dacht dat iedereen het hier mee eens was, blijkt dat het idee toch niet helemaal gedragen wordt. Opeens komen daar de tegenwerping, de conflicten, de roddels en de gesprekken die niet hebben plaatsgevonden tijdens de vergadering, maar wel plaatsvinden bij de koffiemachine. Een ongewenste situatie. Het roddelcircuit is nauwelijks te beïnvloeden en gaat een eigen leven leiden. Voor je het weet zit je met een genomen besluit in je maag , dat niet echt gedragen wordt binnen je organisatie.

Hoe neem je nu beslissingen zonder conflicten?

Elke organisatie heeft zijn “Rebellen”. De mensen die altijd een tegenwerping hebben, die altijd weten wat er niet goed is aan een plan en altijd commentaar hebben. Durf de rebellen het podium te geven,  want  zij geven waardevolle informatie. En juist deze informatie helpt bij het nemen van een goede beslissing.

  • Horen en je gehoord voelen

Geef  medewerkers de ruimte om zich gehoord te voelen. Medewerkers die zich echt gehoord voelen zijn veel minder geneigd hun hakken in het zand te zetten.

  • Elke mening mag er zijn

Elke invalshoek is er één, en die mag er zijn. Iedereen heeft een andere kijk op een onderwerp en dit geeft waardevolle informatie wat helpt bij het nemen van het gedragen besluit.

  • Geef de “Rebellen” het podium

Luister aandacht naar die mensen die het meeste weerstand hebben. Zij geven informatie en randvoorwaarden die nodig zijn voor een goede besluitvorming.

  • Voorkom dat mensen die niet gehoord zijn de plannen saboteren

Pas als alle stemmen gehoord zijn, ga je over tot besluitvorming. Ook al is het niet de standaard mening, juist de afwijkende mening heeft wijsheid in zich wat het beeld van de meerderheid kan verrijken. Immers, de minderheid ziet iets wat de rest nog niet ziet. Weerstand is een andere mening, een teken dat een stem nog niet gehoord is.

Herken jij deze situatie? Of wil je een positieve bijdrage leveren aan jouw organisatiecultuur?  Wil jij zelf een middel in handen hebben om tot effectieve besluitvorming te komen, zonder conflicten? Neem dan eens vrijblijvend contact op met Drielink Coaching.