Vandaag is het Nationale Complimentendag. Een mooie reden om je collega of team eens te bedanken. Want complimenten geven, dat doen we eigenlijk veel te weinig of op de verkeerde manier. Dat is jammer, want het geven van een compliment kan de werksfeer enorm verbeteren.

Complimenten, on-Nederlands dus maar niet doen?

“Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.” Het geven van complimenten is voor veel personen heel on-Nederlands en voelt geforceerd. We denken vaak ‘Goh, wat zou hij hiermee bedoelen’, terwijl niemand twijfelt aan kritiek. Toch willen we wel graag een gezellige werksfeer en vinden we het ook fijn om een compliment te ontvangen. Je wilt graag op je werk horen dat je goed bezig bent en waardering ontvangen voor het werk dat je doet. Een compliment is bovendien ook een krachtige tool in een verstoorde werksfeer en kan als een ‘antigif’ werken.

Gifpijlen binnen een team

Hoe kan het geven van complimenten en waardering tonen, als antigif werken? Hiervoor is het belangrijk eerst de gifpijlen te herkennen. Wat zijn die gifpijlen?

  • Verwijten
  • Verdedigen
  • Minachten
  • Negeren

Gifpijlen zoals deze kunnen je letterlijk en figuurlijk ziek maken. Door deze te herkennen ben je beter bestand tegen deze gifpijlen.Let er dus op dat je ze zo min mogelijk gebruikt en ga oefenen met het geven van complimenten. Ben je er na een tijd aan gewend en voelt iedereen zich gewaardeerd? Dan heb je een fijne buffer opgebouwd. Als er dan toch nog een gifpijl langskomt, kun je het beter hebben. Je kunt het zien als het vullen van een matras. Hoe dikker het matras, hoe beter je de klappen kunt opvangen.

“Maar ik kan geen compliment geven als ik het niet meen.”

Vaak hoor ik mensen zeggen dat het geven van complimenten overdreven klinkt, en dat je het echt moet menen. Er valt genoeg te waarderen. Niet alleen grote, bijzondere dingen verdienen een waardering. Maak het niet groter dan is het is. Kijk juist naar de gewone dingen. Bedank je collega als hij of zij een kopje koffie voor je gehaald heeft. Of als iemand een taak op tijd af heeft. Wacht niet op de ander. Het geven van complimenten en het verbeteren van de sfeer binnen je team begint bij jezelf. Kijk eens goed om je heen. Wat gaat er wel goed?

Oefenen op nationale complimentendag

Waarom ga je er niet samen met je collega’s mee oefenen op complimentendag? Maak er een spel van zodat het als een ijsbreker kan dienen voor het trainen van je complimentenspier. De complimenten liggen voor het oprapen. Om jou te helpen heb ik een lijstje met tips gemaakt. Print deze uit en hang ze op kantoor, de koffieruimte of in de lift als extra reminder.

 

Test je team!

Vindt jouw team het lastig om positief te communiceren? Doe de TeamScan en krijg in 5 minuten meer zicht op de belangrijkste valkuilen en verbeterpunten van jouw team. Of neem contact met mij op. Ik help jullie graag!