Meestal als we op vakantie gaan, gaan we met een camper. Met een camper ben je wendbaar, je hebt altijd een dak boven je hoofd en dus ook altijd een slaapplek bij je. Waar ik niet aan moet denken in m’n vakantie: onverwacht niet weten waar je slaapt. Mijn allergrootste nachtmerrie is dat je dan in zo’n vies hostel terecht komt. Zo’n hostel met volle slaapzalen en kakkerlakken. Mijn dochter kwam na haar vakantie uit Azië terug met verhalen over dat soort hostels. Nou: mij niet gezien.

Net even anders

Deze vakantie zouden we het net even anders doen dan normaal. Waar we normaal gesproken met de camper op pad gaan, hadden we nu in Portugal een auto gehuurd en zouden we via AirBnB elke dag een slaapplek zoeken. Voordat we weggaan bespreken we altijd onze verwachtingen: wanneer is het een supervakantie en wanneer niet? Hoe kunnen we zorgen dat alles een beetje verloopt zoals we verwachten? Mijn man zei: “Nou, als we geen slaapplek kunnen vinden zou ik het ook prima vinden om in een hostel te slapen”. Ik sloeg gelijk op tilt. Voor mij zou dat echt een no-go zijn; ik wilde er alles aan doen om te voorkomen dat dat zou gebeuren.

Het gaat geweldig!

Onze vakantie kwam eraan en het ging geweldig. Onze dochter liet ons zien hoe we slim konden boeken via AirBnB en we hadden prachtige appartementen. Omdat we in het hoogseizoen op vakantie waren, was het niet altijd eenvoudig om snel een plek voor dezelfde dag te vinden. De laatste nacht hadden we een prachtappartement op het oog, maar de eigenaar reageerde niet snel en de dag liep al op z’n einde, dus we moesten snel iets vinden. Mijn dochter vond last minute toch nog iets in de buurt van Lissabon. Toen we gereserveerd hadden keek ik nog eens goed en ik zei: “oh nee, het lijkt wel een hostel!”

Het is een hostel! 🙁

De moed zonk me natuurlijk in de schoenen, want mijn verwachtingen over een hostel waren allesbehalve rooskleurig. Ik zag dat we gelukkig wel een eigen kamer hadden, maar ook dat we een gedeelde badkamer en keuken hadden. Ik zag het echt niet zitten. Maar ja, ik wist ook: we hebben nu al geboekt en we hebben niet veel keus. Dit is het, want ik heb ook geen tijd en zin meer om nog langer te zoeken naar een slaapplek.

Oh, het is een móoi hostel..!

En wat denk je? Het viel alles mee!  Het eerste contact was goed, het hostel bleek een prachtig groot huis te zijn. In de tuin zaten jonge gasten waar we gezellig mee konden kletsen. Alles was brandschoon, er waren duidelijke huisregels. Onze kamer was prachtig en groot en er viel veel licht door de grote ramen: ik werd er helemaal gelukkig van. Dit viel alles mee! Sterker nog: we hadden minder mooie kamers gehad in gebouwen die géen hostel waren. De mensen die er waren bleken erg gezellig. We hadden leuk contact en leuke gesprekken. We kookten zelf ons eten en maakten een ontbijtje klaar. Oftewel: mijn horrorbeeld over stapelbedden en kakkerlakken klopte voor geen meter.

Het is niet erg als het anders gaat dan je verwacht

Het was weer een bevestiging voor mij: de wereld is vaak anders dan je denkt. Je kunt je vasthouden aan overtuigingen en niets nieuws ondernemen omdat iets heel eng lijkt of uit je comfortzone is, maar zo leer je natuurlijk ook niets nieuws. Ook niet dat dingen soms leuker zijn dan je denkt. Het is goed om je bewust te zijn van je verwachtingen. Je raakt namelijk teleurgesteld door verwachtingen die niet kloppen. Dat kan je gemoedstoestand beïnvloeden. Als je weet wat je verwachting is kun je hem makkelijker bijstellen. En bovendien: als je verwachting niet klopt met de werkelijkheid, wil dat lang niet altijd zeggen dat de werkelijkheid ook meteen slechter is. Voor je het weet gaat alles boven verwachting. 🙂